Log på

Log ind på din konto

Brugernavn *
Kodeord *
Husk mig

Om Os

Frivillig - Lenes historie

Da Lene stod og skulle være med til at starte en forening op, følte hun sig på bar bund. Hun havde hørt om foreningen BYBI i København, og hun havde en vision om at sætte fokus på bien som en truet dyreart og dens betydning for økosystemet, samtidig med at tilbyde meningsfuld beskæftigelse til udsatte borgere. Som hobbybiavler og socialrådgiver vidste hun ikke meget om frivilligt arbejde, og derfor tog hun kontakt til sit lokale frivilligcenter. Her fik hun både information om, hvad det indebærer at starte en frivillig forening og søge midler.

foreningsopstart-artikelSom biavler vidste Lene godt, at det stod galt til med bierne – og da hun så hørte om projektet BYBI i København, tænkte hun: ”hvis det ikke er det jeg skal lave, ja – så ved jeg ikke hvad!”. Bestanden af bier er i voldsom nedgang. På grund af det intensive landbrug, hegn og grøftekanter på landet, der beskæres, er der efterhånden fødevaremangel for bierne. Som medstifter af foreningen BISTAD er Lene med til at sætte fokus på disse problematikker, og samtidig vise at man kan have honningproduktionen i byen. 

Efter et halvt års tid blev foreningen dannet, og biavl gik fra at være en fritidsbeskæftigelse til at blive hendes arbejde.

Derfor tog hendes forening, BISTAD, kontakt til frivilligcentret. De udlånte lokaler, hvor der kunne holdes møder omkring projektet, og de fik hjælp til at skrive en ansøgning til satspuljen. Denne pulje har senere lagt grund for budgettet, der har gjort det hele muligt.

Efter et halvt års tid blev foreningen dannet, og biavl gik fra at være en fritidsbeskæftigelse til at blive hendes arbejde. Lene lægger vægt på at det er det sociale ansvar og det meningsfulde arbejde, man har som biavler, og det er interessen for bierne, der er hendes drivkraft.

I dag består foreningen af en enkelt ansat og 30 medlemmer. De har netop slynget 300 kilo honning fra 5 forskellige bigårde i Aarhus. Lene fortæller: ”Den frivillige forening er dannet af medlemmer, der ønsker at gøre en forskel både for naturen og miljøet i en social sammenhæng.”  For hende er det spændende at se projektet fungere, og at se foreningen udvikle sig. Lene ser biavl som en rigtig god beskæftigelse for særligt udsatte borgere, da det for de fleste er en spændende ny verden, hvor man hurtigt får nogle kundskaber, der skaber respekt hos dem, der hører om det.